Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü 16 haftalık KİHEP, katılım belgelerinin verilmesiyle sona erdi.
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığının, Kadının İnsan Hakları Derneği (KİH) işbirliğiyle yürüttüğü 16 haftalık Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) tamamlandı. Programa katılan Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı 16 personele katılım belgeleri Lalebey Kadın Yaşam Merkezinde düzenlenen törenle verildi.
‘Bilinç yükseltme çalışmalarımız devam edecek’
Törende konuşan Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Özden Gürbüz Sümer, çalışmada emeği geçenlere teşekkür etti. KİHEP eğitimlerinin klasik eğitimlerden farklı bir eğitim olduğuna dikkat çeken Sümer, “Birbirinizin yaşantısına dokunduğunuz, haklarını öğrendiğiniz ama aynı zamanda bunları öğrenirken de birbirinizin hayatına dokunabildiğiniz bir eğitim programıydı. Bu anlamıyla çok önemli. Daha eğitim bitmeden bu ortaklaşma, dayanışma hali tüm çalışmalara yansıyor. Eğitimimiz bitmiyor, bilinç yükseltme çalışmalarımız devam edecek. Çünkü birbirimizle etkileşime girdikçe mahalledeki, kırsaldaki kadınla ortaklaşabileceğiz.”
Eğitim ve kapasite çalışmalarına devam edeceklerini bildiren Sümer, “Bu alanda olduğumuz sürece bu dayanışmanın, bu birlikteliğin kentimizdeki bütün kadın çalışmalarına yansıyacağına eminim” diyerek sözlerini sonlandırdı.
‘Birbirimizden birçok şey öğrendik’
Grup çalışmasını yapan KİHEP Eğitimcisi Rojda Kızgın ise katılımcıların ulusal ve uluslararası alanda haklarını bilmesi ve savunup uygulamasının diğer kadınlarla paylaşarak yaygınlaştırmasının programın en önemli amaçlarından biri olduğunu belirtti. Kızgın, program hakkında şunları dile getirdi: “Medeni Kanun, Ceza Kanunu, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun (6284), Anayasa gibi ulusal yasalardaki hukuki düzenlemeleri anlaşılacak şekilde sade bir dille ele aldık. Ayrıca deneyimlerimizi paylaşarak birbirimizden de birçok şey öğrendik. Tüm katılımcılara teşekkür ederim.”
Programda tartışılan konular
Haftada bir gün 4 saat olarak düzenlenen programda şu konular tartışıldı: “Kadının İnsan Hakları, Anayasal ve Medeni Haklar, Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddet, Şiddete Karşı Stratejiler, Kadının Ekonomik Hakları, İletişim, Toplumsal Cinsiyet Rollerine Duyarlı Çocuk Eğitimi ve Çocuk Hakları, Kadın ve Cinsellik, Kadın ve Doğurganlık Hakları, Kadın ve Siyaset, Feminizm ve Kadın Hareketi, Kadın Örgütlenmesi”