Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na katılarak, kentin emanetini kendilerinden sonraki nesillere devretmek için bereketli toprakları ve suyu korumakla mükellef olduklarını belirtti.
Mezopotamya Fuarcılık A.Ş. tarafından organize edilen Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı 16’ncı kez kapılarını Diyarbakır’da açtı. Yurt içi ve yurt dışından 300 markanın yer aldığı fuarda toplamda 127 firma yeni nesil ürünlerini sergiliyor. Fuarın açılışına, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun’un yanı sıra Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ilçe belediyeleri eş başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile yurttaşlar katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Eş Başkan Hatun, katılımcıları selamladı. Diyarbakır’da daha büyük bir fuara ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Eş Başkan Hatun, “Biz hazırız, sadece elimizle değil, bedenimizle de hazırız. Kentimizin ülkede ve uluslararası arenada temsiliyetin büyük olması açısından güç katarsanız, biz iyi bir konsensüs ile burayı daha büyük daha verimli bir hale getirebiliriz. Biz hazırız. Kentimizin de ihtiyacıdır” dedi.
‘Kenti aynı bereketle sonraki nesillere devretmeliyiz’
Tarımın binlerce yıldır medeniyetler oluşturduğunu belirten Eş Başkan Hatun, “Şu an yaşadığımız kentin de kuruluş yeri bile, Dicle Nehri’nin bereketli suları ve Hevsel Bahçeleri, Mezopotamya’nın bereketli toprakları, insanın yerleşik hayata geçmesine ve bir medeniyet oluşturmasına birer araçtır. Aslında öznenin kendisiydiler, araç değillerdi. Çünkü insan bir yaşamı arıyordu. Bir neslin ihtiyacını karşılıyordu. Coğrafyamızın en bereketli yerine yerleştiler. Ondandır ki 12 bin yıldır buradan nice medeniyetler, bütün kültürel yaşantılar, yaşamlarını sürdürdüler. Bugünlere, bu kenti bize emanet ettiler. Biz de bu kentin emanetini kendimizden sonraki nesillere aynı şekilde, aynı güzellikte, aynı bereketle devir etmemiz için mevcut bu bereketli toprakları ve suyumuzu korumakla mükellefiz” diye konuştu.
‘Çiftçiler üretimden düşme noktasına geldi’
Eş Başkan Hatun, çiftçilerin biraz daha üretimden düşme noktasına geldiğini ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti: “Maalesef son 200 yılda biraz daha mevcut sanayi ve endüstriyel gelişiminden kaynaklı dar ölçekli tarımla uğraşan çiftçilerimiz biraz daha üretimden düşme noktasına gelmişlerse de biz perspektifi iyi okumamız, iyi değerlendirmemiz gerekir. Şu an bizim 13 tane kırsal ilçemiz var. Bismil hariç neredeyse küçük çiftçi, yaşam hakkı kalmadığı bir noktaya geldi. Aynı zamanda bu bireyin öz ekonomisini oluşturan bir sistemdir. Kendi ayakları üzerinde kalabileceği bir sistemdir. Biz bir yıllık süreç içerisinde Çermik’ten başlama koşuluyla 14 tane hayvan içme göletlerini yeniden yaptık. Elbette ki bütün kurumlar birlikte ortak hareket ederek bu sorunlara çözüm arayışında bulunabilir ve çözüm olunur.”
‘DBB olarak ortak çalışmaya hazırız’
Büyükşehir Belediyesi olarak ortak çalışmaya hazır olduklarını belirten Hatun, şöyle konuştu: “Kentimizde kentimiz için ortak çalışabilmeye hazırız. Ve teşvik de ediyoruz. Biz öncüsü olalım, siz öncüsü olun. Nasıl uygun oluyorsa, bu şekilde ortak hareket edelim. Elbette ki kentimizin bir turizme de ihtiyacı vardır. Fuarcılık sadece mesleki odaklı yapılan çalışmalar değil. Yüzlerce markanın buraya gelişi, aynı zamanda kentimizin turizmine de ciddi bir katkısı, kentimizi tanıtan bir noktada oldu. Diyarbakır binlerce yıldır burada ticari açıdan yön veren bir kenttir.”
‘Süreci iyi okumak gerekiyor’
Kürt sorununun çözümüne dair konuşan Hatun, sürecin iyi okunması gerektiğini belirterek, “Süreci doğru okumamız, iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu sürecin içerisinde gerekiyorsa elimizi ve bedenimizi taşın altına koyup, bu süreci mutlak barışa evriltmek zorundayız” dedi.
Konuşmaların ardından Eş Başkan Hatun ve beraberindekiler, kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.
Eş Başkan Hatun, daha sonra fuarda açılan stantları gezdi.