Diyarbakır Mutfağı
- Ayrıntılar
- Gösterim: 21433
Diyarbakır Yöresel Mutfağı
Diyarbakır mutfağının kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeÄŸinden et yemeÄŸine, salata çeÅŸitlerinden tatlılarına kadar Diyarbakır, hem yöre halkını hem de ÅŸehre gelen ziyaretçilerin severek yediÄŸi lezzetleri barındırmaktadır. BulunduÄŸu coÄŸrafi ÅŸartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.Diyarbakır mutfağının geneline baktığımızda et ağırlıklı bir yemek kültürü ile karşılaşılır. Dana etinden ziyade kuzu ve koyun eti tercih edilerek acılı, yaÄŸlı, baharatlı ve ekÅŸili olarak yapılmaktadır. Et genellikle patlıcan ve domates kullanılarak yapılır. Et ağırlıklı bir mutfak olmasına raÄŸmen sebze ve tahıl da ön plandadır.Aynı zamanda kebap ve çeÅŸitleri de oldukça fazladır. Diyarbakır mutfağında baharat olarak ise sumak, kiÅŸniÅŸ, karabiber, pul biber oldukça sık kullanılır.Yemekler de zeytinyağı tercih edilmezgenelliklekatı yaÄŸ veya kuyruk yağı kullanılarak piÅŸirilir. Sonbahar ve kış aylarında yapılan ayvalı kavurma Diyarbakır mutfağının bu türdeki özgün deÄŸerleri arasında yerini almaktadır.Yemeklerde taze sebze yerine kurutulmuÅŸ sebzeler, patlıcan, biber, kabak, domates gibi ürünler daha çok tercih edilir.Meyvecilik çok geliÅŸmemesine raÄŸmen kavun ve karpuz bu yöre ile anılır. Bununla birlikte çeÅŸitli meyveleri de farklı biçimde deÄŸerlendirip tencere yemeklerinde kullanan bir özellik sunar bize bu toprak.Lezzetleri saymakla bitmeyen Diyarbakır’ın ünlü üzümlerinden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler özellikle kış döneminde damaklarınıza lezzet ÅŸöleni yaÅŸatmaktadır.
Diyarbakır Kahvaltısı
Diyarbakır’da kahvaltılara çok önem verilir. Zengin kahvaltıları meÅŸhurdur. Son zamanlarda restourant ve cafelerde yaygınlaÅŸan serpme kahvaltı kültürü hem yerli halkın hem de kente gelen yerli yabancı turistlerin beÄŸenisini toplamaktadır. Klasik kahvaltısı kadar sabah kahvaltısında ciÄŸer yemek halkın olmazsa olmazlarındandır.