Tarih yükleniyor...
⏳Yükleniyor...
UNESCO Dünya Mirası
10.11.2015
Bilindiği üzere, “Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı”, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmiştir.
Kadın Politikaları Dairesi

Eşbaşkan Bucak: Kadın üretimine ve istihdamına yeni alanlar açmak istiyoruz

Peyas 3. Kadın Emek Buluşması ve Kültür Festivali’nde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, derinleşen kadın yoksulluğuna karşı kadınların istihdam ve üretim alanlarını genişletmeyi, örgütlü mücadelesini büyütmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Kayapınar Belediyesi tarafından “Emeğimiz ve Kültürümüzle Dayanışmayı Büyütüyoruz” sloganıyla düzenlenen Peyas 3. Kadın Emek Buluşması ve Kültür Festivali başladı. 23-25 Ekim tarihlerinde Kayapınar ilçesindeki Park 75’te gerçekleştirilecek festivalin açılış törenine, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Emin Ay, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanları Berivan Gülşen Sincar ve Cengiz Dündar, DBB Eşsözcüleri Demet Ceylan ve Ayhan Karatekin, ilçe belediye eşbaşkanları ve çok sayıda kadın katıldı.

Kadın üretimini desteklemek ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek amacıyla düzenlenen festival, kapılarını erken saatlerde açtı. Festivalin açılışında Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak ile Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Gülşen Sincar konuştu.

Kadın emeğinin görünürlüğü için saha çalışmaları

Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Gülşen Sincar, üreten ve emek veren kadınların, komün gruplarının ve kadın kooperatiflerinin buluşmada emeklerini hep birlikte açığa çıkardığını belirtti.

Demokratik katılımcı belediyecilik anlayışından yola çıkarak kadın görünürlüğünü ve kadın emeğini daha fazla nasıl açığa çıkarabilecekleri, bu konuda neler yapabilecekleri üzerine yüzlerce kişiyle saha çalışmaları gerçekleştirdiklerini ifade eden Sincar, bu çalışmalarda çeşitli sorunların ve tespitlerin ortaya çıktığını söyledi. Sincar, var olan sorunlara nasıl çözüm geliştirebileceklerini değerlendirerek festivali düzenleme kararı aldıklarını kaydetti. Sincar, yerel yönetimler olarak imkânları seferber ederek bu tür buluşmaları artırmayı hedeflediklerini de belirtti.

Eşbaşkan Bucak: Unutturulmaya çalışılan kadın alanı yeniden açığa çıkıyor

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak ise 2024 yılında seçildikleri günden bu yana sözü, eylemi ve emeği unutturulmaya çalışılan kadın alanının, kadın örgütlülüğünün ve kadın yapısının yeniden açığa çıkması için mücadele ettiklerini, çalışmalarını bu doğrultuda büyüttüklerini belirtti.

Bunun yansımalarını buluşmada gördüklerini kaydeden Eşbaşkan Bucak, “Elbette tüm bu kolektif üretimler, tüm bu dayanışarak yapılan üretimler, aynı zamanda kadınların örgütlü mücadelesini de açığa çıkartmakta” dedi.

Kadın yoksulluğuna karşı istihdam ve üretim alanları

İlçe belediyeleri, Büyükşehir Belediyesi ve bölge kentlerinde yürütülen kadın emek buluşmalarının iki temel hedefi olduğunu belirten Eşbaşkan Bucak, bunlardan ilkinin derinleşen kadın yoksulluğuna karşı kadınların istihdamda ve çalışma hayatında var olmasının önündeki engelleri kaldırmak olduğunu söyledi.

Bu durumu değiştirmek için yerel yönetimler ve kentlerdeki iş dünyasının dinamikleri olarak hep birlikte, el birliğiyle çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Eşbaşkan Bucak, kadınların istihdamda, çalışma hayatında ve üretimde nasıl var olabileceğine ilişkin yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.

Kadınların bu alanlardaki görünürlüğünü artırmayı ve yeni alanlar açmayı hedeflediklerini vurgulayan Eşbaşkan Bucak, üç gün sürecek buluşmanın da yeni ve kolektif bir alan olduğunu belirtti. Eşbaşkan Bucak, buranın kadınların hem ürettiği hem de üretirken birbiriyle örgütlendiği, dayanıştığı, birbirinin yaşamlarına ve öykülerine dokunduğu bir alan olduğunu ifade etti.

Kadın örgütlü mücadelesine bütünlüklü yaklaşım

İkinci temel hedeflerinin kadın örgütlü mücadelesine ve kadın çalışmalarına bütünlüklü bakmak olduğunu belirten Eşbaşkan Bucak, şöyle konuştu: “İstihdamdan beraber üretmeye kadar, dayanışma üretimlerinden yan yana gelmeye kadar bunların hepsini kadın cins bilincini artıracak, kadınların örgütlenme bilincini artıracak ve kadınların şiddetle mücadelede dayanıklılığını artıracak, şiddetle mücadelenin yöntemlerini artıracak bir mekanizma olarak görüyoruz.”

Kadın dayanışma bostanlarına destek çağrısı

Kentte hayata geçirilen kadın bostanlarının önemine vurgu yapan Eşbaşkan Bucak, merkezden kırsala kadar alanları kadın ve gençlik üretimine açmak istediklerini belirterek şunları söyledi: “Diyarbakır’da ilçe belediyelerimizin ve büyükşehirimizin kurmuş olduğu kadın bostanları var, kadın dayanışma bostanları var. Burada kadınların ortak yürüttüğü gruplar, çalışmalar var; üretimlerini yapıyorlar, hasatlarını yapıyorlar, tarlalarına bakıyorlar, kışlık üretimlerini yapıyorlar, yazlık hasatlarını yapıyorlar. Bütün bunların hepsi çok kıymetli bizim için. Bu alanları artırmak istiyoruz. Bu kentte merkezden kırsala kadar bizim olan, halkın olan, toplumun olan, belediyenin olan her alanı kadın üretimlerine, gençlik üretimlerine, kadın istihdamlarına, genç kadınların istihdamlarına açmak istiyoruz. Bu anlamda dayanışma istiyoruz, destek istiyoruz. Siz değerli kadınları burada bulunmaya davet ediyoruz.”

‘Çoğalmak ve kolektif çözümler üretmek istiyoruz’

Amedli ve Peyaslı tüm kadınları üç gün sürecek festivale davet eden Eşbaşkan Bucak, yerel yönetim hizmetlerinin toplumsallaşması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu üç günlük Kadın Emek Buluşması sonrası çoğalmak istiyoruz, daha çok kadınla bir araya gelmek istiyoruz, daha çok kadının ihtiyaçlarını duymak, bu ihtiyaçlara kolektif çözümler üretmek istiyoruz” dedi.

Belediye hizmetlerinin ve yerel yönetim hizmetlerinin toplumsallaşmasını sıkça dile getirdiklerini belirten Eşbaşkan Bucak, uygulamada ve hayata geçirmede kimi zorluklar yaşasalar da bu anlayıştan vazgeçmediklerini vurguladı. Eşbaşkan Bucak, kadınlarla bir araya gelerek ihtiyaçlara kolektif çözümler üretmenin, hizmetlerin toplumsallaşmasının ve kadın özgürlükçü, eşitlikçi, adaletli bir perspektife kavuşmasının önünü açacağını ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi dört stantla festivalde yer aldı

50’ye yakın kadının ve üretim gruplarının stant açtığı festivalde Büyükşehir Belediyesi de üç gün boyunca dört stantla yer aldı. Festivalde tekstil, sanatsal dönüşüm, bostan ve tıbbi aromatik ürünleriyle katılım sağlayacak Büyükşehir Belediyesinin bostan ürünlerinden hazırlanan turşular da ilk kez kadınlar tarafından stantlarda satışa sunulacak.

Paylaş
ALO 153Kadın Dostu Kentler