Bağlar’da ortak mücadeleyle metruk yapılar yıkılıyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Bağlar Belediyesi, Bağlar ilçesine bağlı Muradiye Mahallesi’nde uzun yıllardır toplum sağlığını ve güvenliğini tehdit eden metruk yapıları, yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle tek tek ortadan kaldırıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Bağlar Belediyesinin Muradiye Mahallesi’nde uzun yıllardır çevreyi ve halk sağlığını tehdit eden metruk yapılara yönelik başlattığı çalışmalar sürüyor. Mahalle halkının talebi, sivil toplum örgütlerinin katkısı ve belediye eşbaşkanlarının desteğiyle yürütülen çalışma kapsamında, uzun süredir kullanılmayan ve çevre güvenliği açısından risk oluşturan bir metruk binanın daha yıkımı gerçekleştirildi.
Gerekli yasal ve teknik işlemlerin tamamlanmasının ardından kontrollü şekilde yıkılan yapının ortadan kaldırılmasıyla çökme ve yangın tehlikesinin yanı sıra çevre kirliliği, haşere oluşumu ve madde kullanımı sorunlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Belediyeler, yurttaşlar ve sivil toplum örgütlerinin ortak iradesiyle gerçekleştirilen çalışma sayesinde, özellikle çocuklar ve mahalle sakinleri açısından daha güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrenin oluşturulması hedefleniyor.
210’a yakın metruk yapı yıkıldı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Bağlar Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalarda, yurttaşların can ve mal güvenliğini riske atan yapılar, ilgili kurumların koordinasyonuyla temizleniyor.
Bu kapsamda, daha önce 210’a yakın metruk yapının ortadan kaldırıldığı Bağlar’da, gerekli izinleri alınan 14 ayrı noktada elle ve iş makineleriyle yıkım işlemleri devam ediyor. Çalışmalar sırasında toz emisyonunu önlemek amacıyla aralıksız sulama yapılırken, geçiş yolları trafiğe kapatılarak mahalle sakinlerinin güvenliği en üst seviyede tutuluyor.
Yıkım çalışması
Muradiye Mahallesi’ndeki yıkım sahasında yürütülen çalışmalara Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi Eşsözcüsü Ayhan Karatekin, Bağlar Belediyesi Eşbaşkanları Leyla Ayaz ve Siraç Çelik, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Örhan, Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Safiye Akdağ, Ergani Belediyesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, DBB meclis üyeleri ve ilgili daire başkanları katıldı.
‘Yeni bir toplum inşa etmek için yıkıyoruz’
Muradiye Mahallesi’ndeki yıkım alanında Şîyar Be Uyuşturucu ile Mücadele Platformu adına konuşan Ergani Belediyesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, uyuşturucuya karşı toplumsal bilincin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Güldiken, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yaklaşık 3 ay önce ‘Rabin’ (Kalkın) adıyla yeni bir hamle başlattık. Neden Rabin? Çünkü artık halkımızın; insanlığa, topluma ve insanlara karşı kullanılan bu uyuşturucuya karşı mücadele yürütmesine ihtiyaç var. Uyuşturucunun satıldığı ve kullanıldığı yerleri yıkıyoruz ki yeni bir toplum inşa edelim, yeni bir toplum ortaya koyalım.”
‘Çalışmalarımız devam edecek’
Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı Leyla Ayaz ise Şîyar Be Platformunun başlattığı “Rabin” hamlesini DEM Partili yerel yönetimler olarak sahiplendiklerini belirtti. Ayaz, bu kapsamda madde kullanılan metruk mekânların yıkılmasından karanlık park ve sokakların aydınlatılmasına, halkın madde kullanımına ilişkin bilgilendirilmesinden gençlere yönelik caydırıcı önlemlere kadar bütün çalışmaların başlatıldığını söyledi.
Ayaz, şöyle konuştu: “Şimdiye kadar Bağlar’da madde kullanılan, fuhuş yapılan ve aslında bir bütün olarak toplumu etkileyen 210’a yakın metruk yapıyı yıktık, yıkmaya da devam edeceğiz. Bu hamle kapsamında, sivil toplum kuruluşlarından emek örgütlerine, hatta valilikten emniyete kadar kentin tüm dinamiklerinin bu kampanyaya destek vermesi gerekiyor. Gençlerimizin canına kasteden, toplumumuzu bir bütün olarak çürümeye götüren madde kullanımına karşı toplumsal bilinci geliştirmeye; hatta maddeyi bu kentten, bu coğrafyadan tamamen silmeye yönelik çalışmalarımız ve politikalarımız devam edecektir.”
Mahalle sakinlerinden çalışmalara destek
Yıkım çalışmalarına destek veren Muradiye Mahallesi’ndeki yurttaşlar da, uzun süredir güvenlik kaygısı yaşamalarına neden olan ve madde bağımlılarının mesken tuttuğu yapıların ortadan kaldırılmasıyla mahallenin rahat bir nefes aldığını belirterek ekiplere teşekkür etti.












