Diyarbakır Yöresel Mutfağı
Diyarbakır mutfağının kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Diyarbakır, hem yöre halkını hem de şehre gelen ziyaretçilerin severek yediği lezzetleri barındırmaktadır. Bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.Diyarbakır mutfağının geneline baktığımızda et ağırlıklı bir yemek kültürü ile karşılaşılır. Dana etinden ziyade kuzu ve koyun eti tercih edilerek acılı, yağlı, baharatlı ve ekşili olarak yapılmaktadır. Et genellikle patlıcan ve domates kullanılarak yapılır. Et ağırlıklı bir mutfak olmasına rağmen sebze ve tahıl da ön plandadır.Aynı zamanda kebap ve çeşitleri de oldukça fazladır. Diyarbakır mutfağında baharat olarak ise sumak, kişniş, karabiber, pul biber oldukça sık kullanılır.Yemekler de zeytinyağı tercih edilmezgenelliklekatı yağ veya kuyruk yağı kullanılarak pişirilir. Sonbahar ve kış aylarında yapılan ayvalı kavurma Diyarbakır mutfağının bu türdeki özgün değerleri arasında yerini almaktadır.Yemeklerde taze sebze yerine kurutulmuş sebzeler, patlıcan, biber, kabak, domates gibi ürünler daha çok tercih edilir.Meyvecilik çok gelişmemesine rağmen kavun ve karpuz bu yöre ile anılır. Bununla birlikte çeşitli meyveleri de farklı biçimde değerlendirip tencere yemeklerinde kullanan bir özellik sunar bize bu toprak.Lezzetleri saymakla bitmeyen Diyarbakır’ın ünlü üzümlerinden yapılan pestiller, sucuklar, otlu peynirler özellikle kış döneminde damaklarınıza lezzet şöleni yaşatmaktadır.
Diyarbakır Kahvaltısı
Diyarbakır’da kahvaltılara çok önem verilir. Zengin kahvaltıları meşhurdur. Son zamanlarda restourant ve cafelerde yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü hem yerli halkın hem de kente gelen yerli yabancı turistlerin beğenisini toplamaktadır. Klasik kahvaltısı kadar sabah kahvaltısında ciğer yemek halkın olmazsa olmazlarındandır.