Eş Başkanlar, DTSO toplantısına katıldı: Bu kenti birlikte yöneteceğiz

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, DTSO'nun Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısına katılarak kentin sorunlarını ve seçildikleri günden bu yana ortaya koydukları hizmetleri anlattı. Eş Başkanlar, verdikleri sözlerin arkasında olduklarını ve kenti birlikte yöneteceklerini belirtti. 

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının (DTSO) Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısına katıldı. 

Eş Başkanlar Bucak ve Hatun, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Burç Baysal, İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, DTSO Meclisi ve İş Kadınları Meclisi üyeleri tarafından DTSO binası girişinde karşılandı. 

Toplantı öncesi Eş Başkanlara ve katılımcılara Keyma Kadın Kooperatifinin ürettiği Diyarbakır'a özgü yöresel lezzetler ikram edildi. 

'Büyükşehir ve DTSO ortak çalışabilir’

Çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve DTSO üyesinin katıldığı toplantının açılışında DTSO Meclis Başkanı Nevin İl konuştu. Ardından sunum yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTSO ve belediyenin ortak çalışma alanlarına dair önerilerde bulundu. Kaya, Büyükşehir Belediyesi ve DTSO’nun “Fiyat çizelgesi oluşturarak denetimler yapılması, yerel zincir marketlerin yaşaması ve büyümesi, bina altı işyerlerinin kolon projelerinin kontrollerinin yapılması, ilçelerde imar çalışmalarının yapılması, coğrafi işaret ve tescillerin yapılması, kent haritası (yoksulluk, çalışma alanı, çalışanlar vb.) çıkarılması, yoksul ailelere yönelik istihdam" gibi konularda ortak çalışabileceğini belirtti. 

Meclis toplantısının gündem maddelerinin açıklanmasının ardından Eş Başkan Bucak, konuştu. 

Eş Başkan Bucak: Kentimiz sistematik politikalarla geri bırakılmak isteniyor

Diyarbakır'ın tarihsel önemine değinen Bucak, ticaret yollarının geçtiği bir kent olmasının yanı sıra kentin sosyo-politik önemine dikkat çekti. Diyarbakır'ın aynı zamanda kültür ve sanatın ilk başkenti olduğunu anımsatan Bucak, "Bu kadim kent ne yazık ki yüzyıllık sistematik hale gelmiş bir devlet politikasıyla geride bıraktırılmaya çalışılıyor. Bu geride bıraktırılma teşebbüsü ne yazık ki devam ediyor. Teşebbüs diyorum; çünkü aslında başarılı olunamıyor. Ama ısrar da ediliyor. İşte bu teşebbüsün kendisi bir bütün hepimize çokça enerji kaybettiriyor her alanda. Maalesef bu sistematik politikalardan medet uman bir anlayış var. Bu anlayış ne yazık ki, kentlerimizin gelişme potansiyelini halkla paylaşma potansiyelini ve kaynaklarımızın doğru yerlere aktarılma potansiyellerini de elimizden alıyor. Kayyım dönemlerinde kentimizde yatırım yaptıklarını söyleyeceğimiz bir süreç yok" şeklinde konuştu. 

‘Birçok usulsüzlük tespit ettik’

Kayyımın yarattığı tahribatları anlatan Bucak, "Halka harcanması gereken 299 milyon, yap-devret modeli dediğimiz sömürge modeli olarak halkın bütçesinden harcandı. Taşınmazların kanunsuz bir şekilde devredilmesi söz konusuydu. Bizler geldikten sonra hem yap-devret listelerine hem de devir dosyalarına baktık. Birçok usulsüzlük tespit ettik. Kendi yaptıkları dönemdeki usulsüzlüklere dair müfettiş çağrımıza 'Biz kayyum dönemini incelemiyoruz'  yanıtını aldık" diye konuştu. 

'Enkazı hep birlikte kaldıracak güce sahibiz'

8 aylık süreçte hayata geçirdikleri bazı hizmetlere dikkat çeken Eş Başkan Bucak, sözlerine şöyle devam etti: "3 bin 602 öğrenci arkadaşımıza eğitim desteği verdik. JINKART, 7 binden fazla kadına ulaştı, halk lokantaları ekonomik eşitsizlik, derin yoksullukla ilgili ilk elden yapabildiklerimiz oldu. Sosyal yardım kartlarını hayata geçirdik. Bu destekler olmadan olmuyor ancak uzun vadede neler yapabileceğimizi de tartışıyoruz. En kolayı yardım yapmak, muhtaçlık ilişkisini ortadan kaldırabilecek ve de sekiz yılın maddi enkazını hep birlikte kaldırabilecek güce sahibiz. "

Eş Başkan Hatun: Tahribatı kısa sürede toparladık'

Eş Başkan Doğan Hatun ise,  seçildikleri günden bu yana 7/24 çalıştıklarını ve bu eforla çalışmayı sürdürdüklerini dile getirdi. Tahribatı kısa sürede toparladıklarını dile getiren Hatun, "Bir kurumda kurumsallaşma kalmadığında o kurum hizmet üretemez. Bu yüzden öncelikle kurumsallaşmayı sağlamaya çalıştık. Bu kentin sorunlarını, bu kentte yaşayanlar çözer. Fikir alışverişi ve yol alıcı eleştirilerle sorunlar çözülebilir" ifadelerini kullandı. 

‘Yeni itfaiye merkezleri kuracağız’

DTSO'nun dile getirdiği İtfaiye yetersizliğine dikkat çeken Hatun, "Mevcut istasyon yetmiyor. Oğlaklı'da ve Tekstil OSB karşısında bir yer kuracağız. Teknokent bölgesi ve kırsal yerlerde de itfaiye merkezleri kuracağız" dedi. 

'Sözümüzün arkasındayız'

Deprem sonrası 17 ilçenin bütününde imar planını ters düz eden bir yapılaşmanın hayata geçtiğini aktaran Hatun, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Altyapı, kanalizasyon, içme suyu kronikleşen bir sorun. İlçelerde imar revizyon çalışmaları başladı ancak kentin imarının yeniden eski nizamına getirecek bir çalışmayı başlattık. Kaçak yapılanma bugün sorun gibi görünmese de yakın zamanda kangren noktasına gelecek. Bütün kamuoyuna bunu duyurmamız ve hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Sözümüzün arkasındayız, bu kenti birlikte yöneteceğiz."

Toplantının sonunda meslek gruplarının görüş ve önerileri alınarak istişarede bulunuldu.

Toplantıda Eş Başkanlara, Genel Sekreter Emrullah Gördük ve Genel Sekreter Yardımcısı Zerrin Türk eşlik etti.

Resim Galerisi

Arama

Takvim'de ara

« Aralık 2024 »
Pzt Sal Çrş Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31