Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde kültürel belleğin korunması ve yaşatılması amacıyla düzenlenen “Geçmiş Gelecektir” projesi kapsamında Felsefenin Yüzleri Kültürel Bellek Atölyesi'nde çizim ve sözlü tarih çalışması yapıldı.
Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde kültürel belleğin korunması ve yaşatılması amacıyla düzenlenen “Geçmiş Gelecektir” projesi kapsamında Felsefenin Yüzleri Kültürel Bellek Atölyesi gerçekleştirildi. Avrupa’nın önde gelen düşünürlerinden Michael Löwy, Eleni Varikas, Göran Therborn ile Ömer Laçiner’in katıldığı Çand Amed Kongre Merkezi’nde düzenlenen çalışmaya, felsefeye ilgi duyan yurttaşlar ve resim çizmek isteyen çocuklar katıldı.
Yazar Ulaş Bager Aldemir'in koordine ettiği projede, Avrupalı sosyalist filozofların hayatları kayda geçirilirken, röportajlar sırasında resimleri çizildi.
Avrupa’nın önde gelen düşünürleriyle yüz yüze biyografik röportajlar yaptıklarını anımsatan Bager, "Onlarla kuramsal röportaj yapmak değil hayat hikâyelerini kayda geçirmeye çalıştık. Bu kayıt esnasında sevgili dostumuz ressam Ayla Aksoyoğlu bu görüşmeleri anlık ve senkronize biçimde çizdi. Zaten açılan sergide de buna yönelik resimler var. Bunu interaktif bir çalışmaya dönüştürerek Diyarbakır’da yapmak istedik" dedi.
Ayla Aksoyoğlu da Michael Löwy’nin tavsiyesiyle çocuklara herhangi bir şeyi düşünerek çizim yapmalarını daha sonra yanındaki arkadaşının bu çizimi devam etmesini söyleyerek şunları ifade etti: “Bir filozoftan ‘iki kişinin çizdiği resim nasıl olur? diye bir tavsiye alıp, felsefi alt yapıyla yola çıkarak çizimler yapacağız."
Katılımcılar düşünürlere felsefe ve politikaya ilişkin sorular sorarken, çocuklar da çizim yaptı.