GÖREV TANIMI (31)
Alt Kategoriler
Sağlık İşleri Daire Başkanlığı (8)
SAĞLIK İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI
MİSYONUMUZ
Öngörülen vizyonun gerçekleşmesinde planlı ve katılımcı yaklaşımla, kentlilerin yaşam kalitesini yükselterek, sağlıklı kent sağlıklı toplum bilincinin geliştirilmesi
VİZYONUMUZ
Şeffaf katılımcı, işbirliğine dayalı yönetim anlayışı ile çevre ve Halk sağlığında koruyucu Sağlık Hizmetlerini esas alan, hayvan sağlığı refahı ve hayvan haklarını koruyan sağlıklı ve dengeli beslenme katkı sunan defin hizmetlerinde kolaylaştırıcı çalışmalar yürüten yaşanabilir kent planlaması çerçevesinde standartlara uygun işyeri ruhsatlandırmaları yapan bölgedeki belediyelerin sağlık hizmetlerine öncülük eden bir birim anlayışı.
Devam...
Birey ve halk sağlığını korumak, gıda seçimi ve tüketimi konusunda bilinç oluşturmak, farkındalık geliştirmek amacıyla her türlü eğitim hizmetlerini yürütmek.
Genel Gıda Denetimleri:
Kentin muhtelif yerlerinde gıda ile ilgili faaliyet yürüten bütün iş yerlerine yönelik, Daire Başkanlığımıza bağlı Veteriner İşleri ve Gıda Kontrol Şube Müdürlüğümüz teknik ve elemanlarınca, mevzuatların öngördüğü sıklıkta rutin denetimler yapılmaktadır.
Gıda Sicil Belgesi Düzenleme Hizmetleri: mücavir alan içerisinde gerek faaliyette bulunan gerekse de yeni faaliyete geçecek olan Gıda üretim yerlerine yönelik Gıda Sicil Belgesi düzenlenmektedir
Beyaz bayrak projesi çalışmaları : 2002 yılı içerisinde başlatmış olduğumuz proje 2007 yılı içerisinde, Sur ve Bağlar bölgesi esnaflarını da içine alacak şekilde genişletilerek sürdürüldü.bilindiği üzere bu proje dahilindeki denetim ve değerlendirmeler 3 aylık periyotlarla tekrarlanır. Sur bölgesinde bu uygulamamızın ikici periyodu da gerçekleştirilerek işyerlerine yeni bayraklar dağıtıldı.
Mezbaha denetimleri:Kentimizde bulunan özel ve kurumlara ait mezbahalar ve hayvan pazarı şubemiz teknik ve sağlık elemanlarınca 3 aylık periyotlarla denetlenmektedir.
Süt ve süt ürünleri üretim ve satış yerlerinin standardizasyonu:
Halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi için, süt ve süt ürünlerinin üretim ve satış koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kent içerisinde bu ürünlerin satışını yapan esnaflara eğitim semineri verildi. kent dahilinde Gıda Kontrol Ekibimizce tespit edilen yaklaşık 600 esnafa yönelik gerçekleştirilen eğitim çalışmalarının ardında denetlenerek bu ortamlarda standart oluşturulmaya çalışılacaktır.
Meyve,sebze halleri ve işletme alanlarının denetimleri: Yaş meyve sebze hali içerisinde bulunan toptancı komisyonlarını hijyenik ve teknik açıdan denetimleri 3 aylık periyotlar şeklinde yapılmaktadır.Ayrıca kompleksin koşullarının düzeltilmesi için de çaba sarf edilmektedir.
Tatlı ve pasta imalathanelerinin siteleştirilmesi çalışmaları: Şubemizin yoğun uğraşları sonucu tatlı ve pasta imalatçılarının ikna olup şehir dışında siteleştirilmesi sağlandı.
Diğer şubelerimize destek hizmetlerimiz:
Gerek Ruhsat İktisat ekiplerinin yaptıkları ruhsatlandırma ve denetim çalışmalarına ve gerekse Zabıta Müdürlüğünün yaptıkları denetim çalışmalarına teknik destek sağlanıp rapor düzenlenmektedir.
Kırkkoyun projesine teknik ve sağlık desteği
Büyükşehir Belediyesi Proje Ofisi ile GAP Kırsal kalkınma İdaresi Başkanlığın birlikte yürüttükleri AB destekli Kırkkoyun Köyü Projesi dahilinde; hayvan besleme ve beslenme hastalıkları, üreme sağlığı, aşılar ve her türlü zoonoz hastalıklarla mücadelede izlenen yol ve yöntemler ile ayrıca süt işleme ve değerlendirme teknikleriyle ilgili projeye eğitim ve Veteriner hizmetleri desteği sağlandı.
Ev ve süs hayvanları satıcıların eğitimi: 5199 sayılı yasa gereği ilimizde bulunan ev ve süs hayvanları satıcılarına yönelik eğitim hizmeti sunulup katılımcılara sertifika verildi.
Hayvan park ve Pazar yerlerinin denetimi:Çarıklı mevkiinde açılan hayvan pazarı ve mezbahanın 3 aylık rutin denetimleri şubemiz teknik ve sağlık elemanlarınca yapılmaktadır.
Menşe şahadetnameleri düzenleme: İl içi ve il dışı hayvan nakillerinin kontrol altında tutulması amacıyla şubemiz veteriner hekimlerince bu konuyla ilgili menşe şahadetnameleri düzenlenmektedir.
Kurban bayramı hizmetleri: bayram boyunca kurban kesmek isteyen vatandaşlarımıza kolaylık sağlamak ve bu faaliyetin çevreye verebileceği zararları en aza indirmek için gerekli tedbirler alınmakta ,kurban kesim yerleri tespit edilip bu alanlarda her türlü tedbir alınmaktadır.
Yemek Fabrikalarının standardize edilmesi çalışmaları: İl genelinde faaliyet yürüten yemek üretim yerlerinin hijyenik ve teknik koşullarının iyileştirilip standardize edilmesi için Beyaz Bayrak Projesi prensipleri çerçevesinde denetimleri yapılıp bu iş yerlerine de beyaz bayraklar verilmesi düşünülmektedir
İlaçlama Hizmetlerimiz: kent genelinde sivrisinek, karasinek ve diğer vektörlere yönelik kışlak ve ergin mücadelesi yıl boyunca sürdürülmektedir.
Eğitim Hizmetlerimiz:Sağlıklı Kent Sağlıklı Toplum şiariyla koruyucu tedbirler4in alınması çerçevesinde bilinçli gıda tüketimi, hijyen,ve diğer gıda ile ilgili uygulama alanlarında hijyen alışkanlığını geliştirme ayrıca Belediyelerimizin denetim kapasityelerinin artırılması amacıyla yıl içerisinde bir dizi eğitim çalışmaları yapılmaktadır.
SWOT (GZFT) ANALİZİ
DIŞ ÇEVRE ANALİZİ / ÇEVRESEL FIRSATLAR
F1 |
Belediyeye halkın etkin desteğinin olması |
F2 |
Gıda tüketiminde halkın bilinçleniyor olması |
F3 |
Kentte sivil toplum kuruluşları sayısında kaydedilen artış |
F4 |
Halkın daha planlı ve modern kentleşme yönünde eğiliminin gelişiyor olması |
F5 |
Bölgedeki turizm potansiyelinin hayata geçmeye başlanmasıyla birlikte , gıdaya dönük hizmet sektörünün gelişmeye açık olacağına parallel olarak bu alanda çeşitliliğin artış eğiliminde olacağı. |
F6 |
Genç nüfusun sağladığı iş gücü potansiyeli |
F7 |
Nazım plan çalışmasının kente gelişme perspektifi kazandırması |
DIŞ ÇEVRE ANALİZİ / ÇEVRESEL TEHDİTLER
T1 |
Sektörde çalışacak kalifiye eleman sıkıntısı |
T2 |
Kurumlar arası işbirliği ve dayanışmanın eksik oluşu |
T3 |
Belediyelerin kurumsal yapılanmalarının yetersiz oluşu+ |
T4 |
Geçmişten günümüze gecekondulaşma ve çarpık kentleşmenin varlığı |
T5 |
Halkın yeterli tüketici bilincine sahip olmaması |
T6 |
Toplumda su ürünleri tüketiminin sağlık açısından yararaları ile ilgili yeterli bilincin olmaması |
T7 |
Denetim eksikliğinden dolayı semt pazarlarında uygunsuz koşullarda et,süt ve su ürünleri satışının yapılıyor olması |
T8 |
Büyükşehir öz kaynak yetersizliği |
İÇ ÇEVRE ANALİZİ / GÜÇLÜ YANLAR
G1 |
Birimde, şube müdürlükleri ve personelleriyle uyumlu ve koordineli bir çalışma ortamının hakim olması |
G2 |
Birimimizin, diğer birimler ve kentteki diğer kurumlarla uyumlu çalışma isteği ve işbirliğine eğilimli olması |
G3 |
Birimimizde bu tür çalışmaları yürütebilecek teknik ve sağlık elemanlarının varlığı |
G5 |
Tüketici bilincini geliştirme ve denetim faaliyetlerinin birimimizce daha once hayata geçirilmiş olması |
G6 |
Katılımcılık, şeffaflık ve iş birliğine dayalı bir yönetim anlayışına sahip olma isteği ve eğiliminin birimimizde mevcut olması |
G7 |
Birimimizin yaptığı bütün çalışmaların yazılı hale getirilip arşivleniyor olması |
G8 |
Birimimizin yaptığı saha çalışmalarından ötürü halkla kurulan güçlü ilişkiler |
G9 |
Birim içerisinde güçlü sosyal ilişkiler ve personellerin genel olarak iş yapmaya istekli ve motive olmaları |
İÇ ÇEVRE ANALİZİ / ZAYIF YANLAR
Z1 |
Kalifiye eleman, donanım( araç,gereç, malzeme v.vb)eksikliği |
Z2 |
Birim önceliklerinin belirlenmesinde yetersizlik. |
Z3 |
Diğer birimlerle yaşanan koordinasyon eksikliği ve birlikte iş yapma ve bilgi paylaşma kültürünün yeterince oturmamış olması. |
Z4 |
Diğer kurumlarla yapılan yazışmalara zamanında cevap verilmemesi |
Z5 |
Birimimiz çalışma alanının çok geniş olmasına karşın yeterli imkânlara sahip olamayışımız. |
Z6 |
Sağlık alanı ile ilgili hizmetlerin belediyelerde yeterince önemsenmemesi Ve tali bir faaliyet alanı olarak değerlendirilmesi |
Z7 |
Birim yönetmeliklerinin olmayışından dolayı görev ve yetki alanlarının yeterince doğru tanımlanamaması |
Z8 |
Belediyelerin sağlık alanındaki faaliyetlerine yeterince bütçe ayrılmamamsı |
Z9 |
Koruyucu sağlık hizmetlerinin öneminin yeterince kavratılamamış olması |