Eş Başkan Hatun, Bağıvar’da kaçak su kullanan fabrika ve işletmeleri yerinde tespit etti

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, günlerdir yaşanan su sorununun nedenini belirlemek amacıyla Bağıvar Mahallesine gitti. Eş Başkan Hatun aralarında çok sayıda tuğla ile geri dönüşüm fabrikası, yakıt istasyonu ve düğün salonunun yer aldığı işletmelerin kaçak su kullandığını tespit etti. Yurttaşların içme suyu almasını engelleyen işletmelere ceza yağdı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, nüfusun ihtiyacından daha fazla su verilmesine rağmen içme suyu sorunu yaşanan Sur ilçesine bağlı Bağıvar Mahallesini ziyaret etti. Ziyaret sırasında Eş Başkan Hatun’a, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük, Genel Sekreter Yardımcısı Aziz Özdoğan, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Mehmet Şerifoğlu, daire başkanları ve meclis üyeleri eşlik etti. 

Eş Başkan Hatun: Suyun yüzde 60’ı kayboluyor

Mahallede farklı noktalardaki kahvelerde yurttaşlarla bir araya gelen Eş Başkan Hatun, kentte ve mahallelere yetecek kadar su olmasına rağmen yaşanan içme suyu sorununun nedenlerine ilişkin yurttaşları bilgilendirdi. Kentte günde 310 bin metreküp içme suyu ürettiklerini belirten Hatun, mevcut nüfus için 260 bin metreküp içme suyunun yeterli olduğuna dikkat çekti. İçme suyunun bahçe sulamak için kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Hatun, “Barajdan gelen suyun tamamını bahçelere döksek bile bize yetmeyecektir. Neredeyse 7 yıldır yerel yönetimler içme suyu hatlarının bakımını yapmadı, bununla birlikte yeni hat da yapmadı. Tespitlerimize göre suyumuzun yaklaşık yüzde 60'ı kayboluyor. DİSKİ kaçak ekipleri bu konuyla ilgili büyük bir çalışma başlatacak” dedi.

‘Bahçelerimizi içme suyu ile sulamayalım’

Bağıvar Mahallesine kesintisiz içme suyu verdiklerini ifade eden Hatun, “Mahallede saniyede 100 litreye ihtiyaç duyulmasına rağmen 250 litre su geliyor. Ama bu içme suyu bir şekilde kayboluyor. İçme suyunun amaç dışı kullanımını önleyelim, suyu paylaşalım. Uzun süre susuz kalmayalım. Günde 2 tanker gönderip tüm ağaçlarınızı sulayacağız. Yeter ki bahçelerimizi içme suyu ile sulamayalım, bunun makul bir yolunu bulmalıyız. Bahçelerimizi sulamak için komşularımızı susuz bırakmaya hakkımız yok” diye konuştu.

Yurttaşlar: Bizlere ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız

Bilgilendirmenin ardından yurttaşlar da, içme suyunun önemine dikkat çekerek, su sorunu yaşamamak için bundan sonra içme suyunu bahçelerde kullanmayacaklarını ifade etti. Mahalle sakinleri, “Suyun amaç dışı kullanımıyla ilgili bizlere ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız, ekipler gelsin, kontrollerini yapsınlar, bu sorunu çözsünler” dedi. 

Kaçak su kullanan işletmelere para cezası

Eş Başkan Hatun ve beraberindekiler, daha sonra mahallede bulunan pek çok tuğla ile geri dönüşüm fabrikalarını, yakıt istasyonu ve düğün salonunu gece yarılarına kadar gezdi. Söz konusu işletmelerde kaçak su kullanımı tespit edildi. Suyun kaçak kullanım nedeniyle Bağıvar’da yaşayan yurttaşlara yetmediği anlaşıldı. İşletme sahiplerini tek tek uyaran Eş Başkan Hatun işletmelerin içme suyu şebekesini kullanamaması için DİSKİ yetkililerine suyun kesilmesi talimatı verdi. DİSKİ’ye ait kepçelerle kaçak çekilen içme suyu hatlarına müdahale edildi. İşletmelere yüksek miktarda para cezası kesildi.

Eş Başkan Hatun ayrıca, yetkililere, halkın susuz kalmaması için kaçak su kullanan işletmelerin aralıksız denetlenmesi talimatı verdi.

Resim Galerisi

Arama

Takvim'de ara

« Temmuz 2024 »
Pzt Sal Çrş Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31