DBB bitki üretim kapasitesini artırıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin estetik ve yeşil bir dokuya dönüşmesini sağlamak için bitki üretim kapasitesini artırıyor. 

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, bitki üretimini artırmak için Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde yer alan 2 farklı merkezi komple elden geçiriyor. 

Önemli ölçüde ekonomik tasarrufun sağlanacağı çalışmada Yenişehir ilçesi TOKİ içinde bulunan 30 bin metrekare alana sahip merkezde ağaç yetiştiriciliği için repikaj sahaları düzenleniyor. 

18 bin 200 ağaç üretilecek

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, yeni düzenlediği repikaj alanında ilk etapta farklı türde 18 bin 200 ağaç yetiştirecek. Ekipler, yetiştirdikleri ağaçları daha sonra kentin yeni park, refüj ve kavşaklarında toprakla buluşturulacak. 

Çiçek ve çalı üretimi de devam edecek

Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, yeni repikaj alanında ağaç üretimi dışında kentin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yazlık-kışlık mevsimlik çiçek ve farklı türlerde çalıyı da üretmeye de devam edecek. 

Büyükşehir Belediyesi, bitki üretiminin daha verimli olmasını sağlamak için de uzun yıllar bakım ve onarımın yapılmadığı Yenişehir ilçesindeki üretim merkezinin komplesini elden geçiriyor. 

Ağaçlar yeni fidanlık merkezine taşındı

Yapılan kapsamlı çalışmada ağaçlar, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na ait toplam 95 bin metrekare alan üzerine kurulu ve Kayapınar ilçe sınırlarında yer alan üretim merkezine taşındı. Ekipler, taşınan farklı türde 1598 ağacın bakımını gerçekleştirdi.

Çalı türünde bitkilerin taşımasının da yapıldığı işlemde ekipler, getirilen fidan ve çalıların gübre, ilaç ve kurumuş dalların budamasını yaptı.

Yapılan kapsamlı çalışmalar hakkında bilgiler veren Fidanlık ve Ağaçlandırma Şube Müdürü Hamdullah Yaray, bitki yetiştirmek için Seyrantepe TOKİ ve Diclekent olmak üzere iki alana sahip olduklarını ifade etti. 

Kentin farklı noktalarında değerlendirmek üzere, bu iki alanda yazlık-kışlık mevsimlik çiçek, çalı ve küçük çaplı ağaç ürettiklerini vurgulayan Yaray, yaptıkları çalışmalarla repikaj alanları, depolar, sera sahalarını yenilediklerini belirtti. 

Düzenleme çalışmalarıyla dışarıdan bitki alımı azalacak

Bu çalışmalarla asıl hedeflerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin dışarıdan bitki alımını yüzde 40 oranında düşürmek olduğunu ifade eden Yaray, “ Geçmişte kayyım süreci ile beraber sadece üretim küçük çaplı mevsimlik çiçek üretimini planlanmaktaydı. Az da olsa çalı üretimi yapılıyordu ama bu şehre yetecek düzeyde değil. Bizim hedefimiz bu şehirden ziyade ilçe belediyelerine de katkıda bulunabilecek düzeyde mevsimlik çiçek ve çalı üretimidir” dedi.

Diyarbakır gül şehrine dönüşecek

Güllerin Diyarbakır’a çok yakıştığını ve öncelikli hedefleri arasında gül yetiştiriciliği olduğunun altını çizen Yaray, gülün bu kentte uyum sağlayan bitki olduğu için bu alana daha fazla yoğunlaşacaklarını dile getirdi. 

Bu yıl ki hedeflerinin 10 bin gül fidesi üretimini gerçekleştirmek olduğunu aktaran Yaray, bu şekildeki çalışmalarıyla Diyarbakır’ı gül şehrine dönüştüreceklerini iletti. 

Hedef yıllık 3 milyon 100 bin bitki üretmek 

Diclekent fidanlık alanı projesini gerekli yerlere sunduklarını belirten Yaray, “Yeni Diclekent fidanlık sahamızdaki proje eğer oturtulursa sayısal olarak yıllık 3 milyon mevsimlik çiçek ve 100 bine yakın da çalı türü üretimi hedeflemekteyiz” dedi. 

Çalışma kadın istihdamını da artıracak

Planlama yaparken sadece bitki üretimini değil aynı zamanda kadın istihdamını da düşündüklerini ifade eden Yaray,  şöyle konuştu: “Hem istihdam hem de üretimi yapacak kadın çalışanların kendi işini kurabilme becerisine de sahip olabilecek düzeyde bir projemiz var. TOKİ fidanlık repikaj alanındaki çalışmalarımız da bu eksende olacak. Biz bir önceki dönemlerde yaklaşık 10 bine yakın ağaç türlerini dışarıdan almak zorunda kalıyorduk. Repikaj alanımızdaki bu düzenlemeden sonra sayıyı yüzde 50 oranında düşürmeyi hedeflemekteyiz. Yani bu da parasal anlamda ciddi bir rakama tekabül etmektedir. Özet olarak her iki fidanlık alanlarımızda yaptığımız çalışmalarımızla dışa bağımlılığı düşürmek, sıfıra kadar indirgemek. Sonraki süreçlerde merkez ve ilçe belediyelerimize de katkıda bulunmayı planlıyoruz.”

Resim Galerisi

Arama

Takvim'de ara

« Eylül 2024 »
Pzt Sal Çrş Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30