Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Cegerxwîn, ölümünün 40. yılında düzenlenen etkinlikle anıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Şair ve Yazar Cegerxwîn’in ölüm yıldönümü nedeniyle Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde anma etkinliği düzenledi. Anmaya, Silvan Belediyesi Eş Başkanı Kadri Esen, Hani Belediyesi Eş Başkanı Hamdullah Demir, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Zeynep Yaş ile kentteki edebiyatçılar katıldı.
Program Cegerxwîn’in yaşamından kesitlerin sunulduğu bir sinevizyon gösterimiyle başladı. Ardından moderatörlüğünü KASED Başkanı Saliha Ayata’nın yaptığı “Kürt Edebiyatı ve Müziği Arasındaki İlişki Cegerxwîn Şiirinin Kürt Müziğine Katkısı” başlıklı söyleşiye Yazar Dilawer Zeraq konuşmacı olarak katıldı.
Cegerxwîn’in Kürt edebiyatına ve yazımına odaklanan Zeraq, Cegerxwîn’in birçok tiyatro oyunu, öykü, şiir, anı ve fabl yazdığını hatırlatarak, ürün yelpazesinin çok geniş olduğunu ve bu anlamda çok yönlü bir yazar olduğunun altını çizdi.
‘Ünlü sanatçılara ilham oldu’
Cegerxwîn’in şiirleriyle birçok ünlü sanatçıya ilham olduğunu ve geniş halk kitlelerine ulaştığını söyleyen Zeraq, şöyle konuştu:
“Cegerxwîn'in şiirinin bir özelliği de imgelerini yoktan yaratmamasıdır. Sözlü edebiyat ve klasik edebiyattan yararlanıp şiirlerinin temellerinden yeni unsurlar yaratmış ve onları yeniden inşa etmiştir.”
‘Cegerxwîn basit kelimeleri devleştiren bir edebiyat dehasıdır’
Kürt müziği ile Kürt edebiyatı arasındaki ilişkinin yapısal olduğunu belirten Zeraq, bu ilişkinin Kürt dilinin kendi içinde kendi müziğini yaratmasına olanak sağladığını belirtti.
“Cegerxwîn, şiirlerinde Kürt toplumuna ait ritmi yakalayan bir şairdir” diyen Zeraq, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kimi şairler büyük sözlerle edebi eserleri beslerler ve o kullandıkları sözcüklerin altında ezilirler, kimisi de küçük sözcüklerle edebi yaratımlarını büyütürler ve edebiyatı da bununla paralel büyür. İşte Cegerxwîn böyle bir şair. Küçük ve basit kelimeleri devleştiren bir edebiyat dehasıdır. Örneğin bu sözcüklerle ‘gulfiroş’u yaratır, bazen bunlarla çığlık çığlığa ‘Kî ne Em’i haykırır. Cegerxwîn, ideoloji ile düşüncesini, halkın acılarına iner ve onları nakış nakış işler.”
Müzik dinletisi
Söyleşinin ardından anma etkinliği sanatçı Dilzar’ın Cegerxwîn’in şiirlerinden bestelenen şarkılarını seslendirmesiyle sona erdi.