Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Yönetmeliği’nin lansmanı yapıldı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Merkezi Engelliler Komisyonu, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yönetmelik lansmanını kentteki bir otelde gerçekleştirdi. Lansmana, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan ile belediye eş başkanları, engelli dernekleri başkanları ve temsilcileri katıldı.
Bakırhan: 10 milyona yakın engelli var
Lansmanın açılışında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, ülkede 10 milyona yakın engelli olduğunu ve bunun nüfusun yüzde 12’sini oluşturduğunu belirterek, “Toplumun yüzde 12’sini oluşturan engelliler ile onların yaşamlarını kolaylaştıracak açılımlar, yasalar yok” dedi.
Türkiye’de engelli hakları sözleşmesinin tanınmadığı ve gereklerinin yerine getirilmediğini kaydeden Bakırhan, “Biz anadili savunan, hangi etkin grup olursa olsun kendi anadilinde eğitim görmesini, anadilinin yasal bir zemine kavuşturulmasının mücadelesini veriyoruz. Biz arkadaşlarımızla birlikte işaret dilinin de yasal bir statüye kavuşmasını savunacağız. 12 milyon insanı ilgilendiren bir grup insanın iletişim kurduğu ve onun üzerinden yaşamını idame ettirdiği işaret dili konusunda da iktidara da çağrı yapıyorum. Duyarlı olunmalı, bu bir statüye kavuşturulmalıdır” diye konuştu.
‘Belediyelerimizin işi gücü bu olmalı’
Belediye eş başkanlarına çağrıda bulunan Bakırhan, “Belediyelerimize tekrar sesleniyoruz; hizmetler erişebilir olmalı. Belediyelerimizin işi gücü bu olmalı. Kaldırım yaparken yol, üst ve alt geçitler yaparken; kültürel sanatsal faaliyetleri yapacak mekanlar yapılırken en başta düşünülmesi gereken engelliler buraya erişebilir mi? En öncelikli durum budur. Statü önemlidir, hayatın üzerinde olup olmaması önemlidir ama en az onlar kadar bu mekana engelliler, erişebilir mi, gündemde olmalıdır. Bizim belediyelerimiz engelli daire başkanlıkları kurmaya başladı. Çok önemlidir. Tam daire başkanlıkları kurmaya başladık yine rahatsız oldular. Sadece büyükşehirlerle yetinmeyecektik şimdi illerde de engelli şube müdürlükleri oluşturmaya çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem ilçeleri de buna katacağız. Bu lansman burada kalmayacak. Eş başkanlarımızın tanıtacağı lansman her bireyin evine girecek, engelli meselesi anlatılacak, engellilerin yaşadığı zulüm anlatılacak” şeklinde konuştu.
Eş Başkan Bucak: Çok mutluluk duyuyoruz
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak ise katılımcıları selamlayarak konuşmasına başladı.Çok heyecanlı olduklarını ifade eden Bucak, “Engelli Dairesini kurup böyle bir çalıştayla, lansmanla bunu Türkiye'ye ve bölgeye duyurmak isteyen bir yönetmenliğin sunumunu sizlere yapacağız. Çok onur duyuyoruz. Çok mutluluk duyuyoruz. Ama bunun elbette ki çok önemli bir çalışmanın ürünü olduğunu anlatmadan geçmek istemem. Yoksa dünyanın hiçbir yerinde daha 8-9 aydır seçilmiş ve 8 yıllık bir tahribatın enkazın ardından seçilmiş yönetimlerin, bu kadar kısa sürede bir engelli daire başkanlığı kurup, aynı zamanda içeriğini hazırlayıp, bu kadar güzel, bu kadar detaylı, bu kadar hayata dokunan, engelliler ve tüm toplum şahsında değiştirmek, dönüştürmek isteyen bir noktada olamazdı. Bu anlamıyla 8 yıllık kayyım tahribatı derken aslında buradan bir umudu da çağırıyoruz. Bir umudu da ifade ediyoruz. Niye? Bütün bu enkaza, kayyımlara ve baskıya rağmen siyasi partimiz, engelli komisyonlarımız, engelli federasyonlarımız, derneklerimiz, daire başkanlığını başkanlığını kuracağız ve şehirlerimizde bu değişimi, dönüşümü mümkün kılacağız dedi. Bu anlayışla hiç durmadan çalıştılar. Bu anlamıyla da bu emeğin kendisi çok çok kıymetli.” dedi.
‘Dönüşümü hep birlikte mümkün kılacağız’
Yollarının uzun olduğunu ve bu çalışmanın daha bir başlangıç olduğunu ifade eden Eş Başkan Bucak, şöyle konuştu: “Yarından itibaren tüm kent yaşamında, kentin mimarisinden tutalım erişim alanlarına kadar, yine belediye hizmetlerimizden tutalım istihdam alanlarına kadar her yerde, her gün bu dönüşümü büyütmek ve geliştirmek gibi büyük bir sorumluluğumuz var. Yani işimiz aslında zor ama bir o kadar da umut verici. Niye umut verici diyorum? Çünkü bu alanda çalışma yürüten bütün bu deneyimler bize ışık tutacak, size yol açacak ve bizim kararlılığımızla, yönetimlerimizin kararlılığıyla elbette bu değişim dönüşümü hep birlikte mümkün kılacağız.”
‘Erişilebilir bir kent hizmeti açığa çıkartacağız’
“Bu manifesto, bu tutum belgesi çok önemli bilgiler içeriyor” diyen Eş Başkan Bucak, konuşmasına şöyle devam etti: “ 3 Aralık'ın belli bir gün olarak kutlanmasından tutalım da başta engelli hakları ve engelli meselesine vurgu yaptığımız her cümlemizdeki aslında ön yargıları negatif dili, negatif algıyı yanlış yerde ya da eksik yerde duran, kendini dayanışmacı gibi gösteren ama aslında karşımızdakini eşit bir yurttaş ve eşit hak sahibi görmeyen bütün bu zihniyeti ve o zihniyetin yansıttığı dili değiştirmek için çok önemli bir yol haritasını önümüze çıkaracağız. Bütünlüklü, kapsamlı, erişilebilir bir kent hizmeti açığa çıkartacağız ve elbette bunu yaparken partimizin paradigması olan çoğulcu, katılımcı ve hep birlikte yönetme şiarından asla ve asla uzaklaşmayacağız. Çünkü hep birlikte ve çoğulcu bir anlayışla yapamadığımız takdirde eleştirdiğimiz sistemin bir benzeri olmakla karşı karşıya kalırız. Lütfen buna müsaade etmeyelim. Buna izin vermeyelim. Her zaman engelli hakları, engellilerin erişimi, engellilerin yaşamda var oluşu ve söz kurması üzerinden aslında yeni bir dili, yeni bir yaşamı bizler mümkün kılalım diye umut ediyoruz ve bunu yapacak gücümüz de var. Buna inanıyoruz biz.”
‘Her yere anlamlı bir mesaj olsun’
Yönetmelik ve çalıştay hazırlıklarını anlatan Eş Başkan Bucak, “Buradaki iki günlük programı duygu, kararlılık, irade açığa çıksın ve Türkiye'nin her yerine, bölgemizin tüm kentlerine bir mesaj olsun diye planladık. Dünkü yapılan çalışmaların, tartışmaların içeriğin güçlü olması, detaylı olması, son derece ufuk açıcı olması bence bu misyonu dün ve bugün yerine getirmekle oldukça başarılı oldu. Evet biz Amed'ten, Diyarbakır'dan bu önemli mesajın, bu önemli emsalin yol haritasının tüm Türkiye'ye, Ankara'dan İstanbul'a yine Kars'tan Batman'a kadar her yere çok güçlü ve anlamlı bir mesaj olmasını diliyoruz. Ve buradan bu çağrıyı da yapmak istiyoruz. Bir Amed Büyükşehir ve Van Büyükşehir belediyeleri olarak bu çağrının, bu emsalin belki taşıyıcısıyız, arkadaşlarımızla birlikte yürütücüsüyüz. Ancak iş birliklerini buradan İstanbul'a kadar tüm engelli federasyonlarıyla, dernekleriyle, yapılarıyla, iş birliklerini ve ortak çalışmaları, projeleri, bu çalışmamızın daire başkanlığımızın önümüzdeki dönem için yol haritası olarak kabul ediyoruz ve tüm dayanışmaları ve birlikte yapacağımız tartışmaları da şimdiden çok çok önemsiyoruz” dedi.
Eş Başkanlar yönetmeliği tanıttı
Konuşmaların ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığı Yönetmelik Lansmanını yaptı.