Gençler sordu, Eş Başkan Bucak yanıtladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, "Gençlik Buluşması"nda gençlerle bir araya gelerek, kentin fiziki durumu, gençlerin istihdam problemleri ve kültür sanat alanında gerçekleştirilen faaliyetlere dair soruları yanıtladı. 

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen "Gençlik Buluşması"nda gençlerle bir araya geldi. İbrahim Şık moderatörlüğünde, gençlerin sorularını yanıtlayan Eş Başkan Bucak yoğun ilgiyle karşılandı. Buluşmaya çok sayıda gencin yanı sıra daire başkanları ve meclis üyeleri de katıldı. 

Gençlerin yerel yönetimlere dair merak ettikleri soruları sorma ve fikirlerini paylaşma imkânı bulduğu buluşmada Eş Başkan Bucak, gençlerin taleplerini dinleyerek sorularını yanıtladı. 

Eş Başkan Bucak: Benim için heyecanlı bir gün

Buluşmada gençleri selamlayarak konuşmasına başlayan Eş Başkan Bucak, "Benim için kişisel olarak çok heyecanlı bir gün. Doğan eş başkan il dışında, çok selamları var size. Maalesef ki bazen elimizde olmayan programlar çıkabiliyor. Sizlerin aktaracakları, önerileri, fikirleri ve eleştirileri hepsini alıp götüreceğiz. Salonda sizlerin dışında daire başkanları, ilgili birim çalışanları ve meclis üyelerimiz var, onlar da sizin önerilerinizi not alıyor olacak" dedi. 

'Herkesin öneri ve taleplerini dinleyeceğiz'

8 Nisan'ın mazbata aldıkları tarihin yıl dönümü olduğuna dikkat çeken Eş Başkan Bucak, "Diyarbakır halkının çok önemli teveccühü ile seçildik, burada oy kullanan gençler de vardır. Liseli, üniversiteli gençler, kendini bu kentin odağında hisseden ve kente katılmak isteyen herkesin önerilerini ve taleplerini dinleyeceğiz" diye konuştu. 

'Katılımcılığı tartışmak gerekir'

Söz konusu buluşmayı katılımcılığı esas alarak ilerletmek istediklerini ifade eden Eş Başkan Bucak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün ve geleceğe dair 'nasıl bir katılımcı gençlik' olacağını tartışmak iyi gelir. Gençliğin çeşitli tarihsel ve dinamik dönemleri var. 2000'li yıllarla birlikte git gide hem siyasette hem yerel yönetimlerinde hem kent politikalarından üreten ama belki kentlerinde söz hakkının istediğimiz kadar iyi olmadığı bir gençlikle hep beraber yaşıyoruz. DBB ve ilçe belediyeleri olarak Kent Konseyi’nden belediye mekanizmalarına kadar; nasıl yaparız da genç arkadaşların, farklı şeylerle uğraşmak isteyen, seslerini duyurmak ve katılımcı mekanizmayı hayata geçirmek isteyenlerin önerilerini dinlemek için buradayız. İyi ki geldiniz, iyi ki buradasınız."

Eş Başkan Bucak, konuşmasının ardından gençlerin sorularını yanıtladı. 

Gençlik merkezleri

Kentte artan bireysel silah kullanımı, uyuşturucu kullanımına dair yürütülen çalışma ve gençlik merkezlerinin durumuna dair soruyu cevaplayan Eş Başkan Bucak, şöyle konuştu: "Hem gençlik merkezlerimizin durumu hem de faaliyetler açısından bir revizeye ihtiyaç duyuyoruz, bunun alt yapısını, bir parçasını aştık. Gençlikten, kadın alanına kadar hep bir inşa ve 'ne yapıyoruz' çalışması yürüttük. Bir yılın sonunda inşa sürecini tamamladık. Bundan sonra sizin bahsettiğiniz somut adımlar ve iş birliklerinin önünü açmak istiyoruz. Gençlik merkezlerinin bakım onarımını tamamlamak üzereyiz. Sadece bakım onarım değil, içeriği güçlendirmek gerekiyor, yerel yönetimler olarak biz her ne kadar 1999 yılından 2016 yılına, ilk kayyım sürecine kadar toplumcu, kadın özgürlükçü belediyecilik anlayışını çalışmalarımızın eksenine oturtmuş olsak da, hiç yansımadığı, geriye gittiği bir sekiz yıllık bir kayyım süreci var. Dolayısıyla bahsettiğiniz, siz genç arkadaşların istediği şekilde sadece felsefe değil sinema kulüpleri ve başka kulüplerin yer alması için ortak çalışmaya ihtiyaç var; ama nasıl bir ekiple sunacağız? Gönüllülük veya başka önerilere açığız. Dünya değişiyor, kentler dijitalleşiyor, Amed'in doğru temelde, özümseyerek demokratik bakış açısını yitirmemek için bu dönüşümlere ihtiyacı var. Bünyemize yeni genç arkadaşlarımızı katmamız lazım."

'Hep birlikte bu alanda mücadele etmeliyiz'

Madde ile mücadelenin çok zorlu bir konu olduğuna dikkat çeken Eş Başkan Bucak, "Küçük ekip kurduk, eski Taş Evimizi onardık. Arkadaşlarımız ekiplerini büyütmek istiyorlar, buna dair eğitim modülleri aldılar, önleyici çalışmalara dair tartışmalar yürütüyor. Kurduğumuz yer küçük ama sizlerle büyüyecek, hep birlikte bu alanda mücadele etmeliyiz" diye konuştu. 

‘Amed Film Festivali’nin lansmanı yapılacak’

Kültür sanat alanında yapılan çalışmalara dair soruya ise Eş Başkan Bucak, şu sözlerle cevap verdi: "Yeniyi aramak lazım, başka kültürleri incelemek lazım. Kürtçe tiyatro ve sinema yapmak, yok edilmek istenen bir dilde sanat yapmak çok muazzam. O yoğun deneyimler; bize yakın dostları, kültürleri bizimle beraber toplumsal deneyimleri yaşamış kesimleri de yok saymamak gerekiyor. Bu konuda uluslararası deneyim ve işbirliğimiz var. Amed Film Festivali’nin de bu kapsamda önümüzdeki günlerde lansmanı olacak. Yeni sanat alanlarına da ihtiyaç var. Diğer alanlar görsel alanlar, sergiler ne olacak? Henüz ses getiren bir sergi yapmış değiliz. Bu da geliştirmemiz gereken bir alan. Hiç durmadan üretip, sanatı gençlerle, kadınlarla yürütmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz."

‘Sığınmaevimizin ikincisini açmak istiyoruz’

Eş Başkan Bucak, gençlerin sığınma evi ve HPV (Rahim Ağzı Kanseri Aşısı) B sorulara yanıt verdi. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığının HPV ile ilgili bir çalışma başlattığını ifade eden Eş Başkan Bucak, “Proje sonuçlanırsa finansal desteği sağlanacak, bütçe sağlanamazsa da kendi kaynaklarımız üzerinden yapmaya çalışacağız. Böyle bir şey yaparken de kimi popülist söylemlerden de uzak durmak istiyoruz. Özellikle çocuklar ve gençler için yanlış bilinenler var bu konuda. Sağlık Komisyonu ve Türk Tabipler Birliği ile görüşüyoruz” dedi. 

Sokakların kimi kesimler için güvenli olmadığını ve bunun kaygısını yaşadıklarını kaydeden Bucak, konuşmasına şöyle devam etti: “Yerel yönetimler olarak sokak aydınlatmalarından, duraklara kadar kentin fiziki durumuna dair sorumluluklarımız var. Bu anlamıyla Ulaşım Daire Başkanlığımız çalışma yapıyor. Bir diğer durum, kız öğrenci yurtlarının durumu. Hem devlet yurtları hem de bizim yurdumuzun da yetmediğinin farkındayız. Genç kadınların rahat giriş çıkış yapabildiği bir takım tedbirleri konuşuyoruz. Bu alana dair özel hassasiyetlerimiz var. Bizim bir tane Sığınmaevimiz var ama ikincisini açmak istiyoruz. Kayyımlar ilk atandığında Alo Şiddet Hattı ve İlk Adım İstasyonunu kapattı. Şimdi yeniden onun inşası için uğraşıyoruz. Sığınmaevine yeteri kadar cevap olamıyoruz. Trans bireyler bize ulaşamıyor, ulaşma bariyerlerini aşmamız lazım. Yoksa bu konuda şiddet tehdidi alan hiç kimsenin sokakta kalmayacağı şekilde politikalarımızı hayata geçiriyoruz.” 

‘Yeni istihdam alanları bulmak zorundayız’

İstihdam dışında kalan gençlere dair soruyu da yanıtlayan Eş Başkan Bucak, “Derin yoksulluk, ekonomik kriz ortamı kentimizi daha fazla etkiliyor. Hem beyin göçü hem de farklı göçlerle karşı karşıyayız. Bütün bunlar toplumsal sorunlarımızı da göz önüne koyuyor. İstihdam politikalarımız güçlenmeli, artmalı, kentin diğer bileşenlerinden de desteğe ihtiyaç var. Bizim kimi ilçe belediyelerimiz bütçesinin yarısını nerdeyse personele ödüyor. Yeni istihdam alanları bulmak, yatırımcıları buraya teşvik etmek zorundayız. Yatırımcılar hem sosyal açıdan istikrarlı yerleri tercih ediyorlar. Güvenlikçi politikalara ayrılan bütçeler gençlerin eğitimine verilsin diye bu çağrıyı yapmak zorundayız” diye konuştu.

 

Resim Galerisi